Двегодишната Оливия беше наследила същата болест като голямата си сестра.

„Както много болести, тук е включена лична отговорност, но това не е краят. Мантрата „яж по-малко и се движи повече“ – която съм чувал през целия си живот – не е отговорът.“

В един случай, водещ на новини за WTTG-TV във Вашингтон, окръг Колумбия, изпрати туит, в който критикува здравните служители, че дават приоритет на пациентите със затлъстяване за ваксината.

„Дразня се, че затлъстелите хора от всички възрасти получават приоритетен достъп до ваксина преди всички основни работници“, каза Блейк Маккой в ​​изтрития след това туит. „Ваксинирайте всички основни работници. Тогава затлъстели.

Местната станция каза пред New York Daily News, че Маккой е „спрян в очакване на по-нататъшно разглеждане“, след като е изтрил обидния туит и е публикувал извинение в Twitter, но здравни експерти казват, че това е още един пример за това как пристрастията към теглото проникват в здравната система и американското общество.

Затлъстяването и COVID-19

Приблизително 40% от възрастните американци имат затлъстяване, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията от 2018 г. Проучванията показват, че хората със затлъстяване са по-склонни да имат по-лоши резултати от COVID-19, отколкото други с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ).

Изследователи от Университета на Северна Каролина-Чапъл Хил установиха, че хората с ИТМ над 30 имат 113% по-висок риск от хоспитализация, 74% по-висок риск от приемане в интензивно отделение и 48% по-висок риск от смърт, според проучване, публикувано през август 2020 г. в прегледи на затлъстяването.

Първоначално здравните експерти смятаха, че хората със затлъстяване са изложени на по-голям риск от тежка форма на COVID-19, тъй като болестта също е свързана с множество основни рискови фактори, включително хипертония, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и хронични бъбречни и чернодробни заболявания.

Но след като контролираха тези фактори, изследователите откриха, че хората със затлъстяване все още са изложени на по-висок риск от COVID-19, каза д-р Реха Кумар, медицински директор на Американския съвет по медицина срещу затлъстяването и доцент по клинична медицина в Weill Cornell Medicine. Това може да се дължи отчасти на излишната мастна тъкан, която предизвиква повече възпаление, каза тя.

Някои пациенти също могат да имат синдром на хиповентилация при затлъстяване, нарушение на дишането, което кара някой да има твърде много въглероден диоксид и твърде малко кислород в кръвта, според Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта.

„Не е от носенето на тежестта“, каза д-р Итън Лазарус, новоизбран президент на Асоциацията за лечение на затлъстяване. „Белите им дробове са ограничени, така че не могат да се разширят, за да получат кислорода, от който се нуждаят.“ Това ги излага на допълнителен риск от усложнения на COVID-19.

Открийте решението за високо кръвно налягане, което търсите, на уебсайта на Welltone: https://welltone-website.com/ .

Пациентите със затлъстяване също имат увредена имунна система, казват здравни експерти, което не само ги прави по-податливи на инфекциозни заболявания, но и затруднява борбата с тях.

Затлъстяването може да промени метаболитното състояние на имунните клетки и начина, по който функционират, каза д-р Нанси Макивър, доцент в Медицинския факултет на университета Дюк. Прекомерното възпаление може да е индикация, че имунната система не функционира.

Затлъстяването и ваксината срещу COVID-19

Променената имунна система на пациентите със затлъстяване накара експертите да се тревожат за отговора им на ваксината срещу COVID-19, особено след като предишни проучвания показват, че те може да не реагират толкова добре на ваксините срещу грип.

Изследователи от UNC Chapel Hill установиха, че сред ваксинираните хора почти 10% от пациентите със затлъстяване са били заразени с грип в сравнение с около 5% от участниците с по-нисък ИТМ, според проучване от 2017 г. , публикувано в International Journal of Obesity.

Но здравните експерти казват, че пациентите със затлъстяване не трябва да се обезсърчават и ги призовават да получат ваксината срещу COVID-19, когато е достъпна за тях.

„Хората трябва да разберат разликата между неефективни и намалена ефикасност“, каза Кумар. „Дори една ваксина да работи по-слабо, пак е по-добре, отколкото някой да се разболее критично в интензивно отделение.“

Нече се тревожи, тъй като като пациент със затлъстяване, други като нея може да забавят грижите на фона на пандемията поради десетилетия пристрастия към теглото в системата на здравеопазването.

Седмица за информираност за затлъстяването и пристрастия към теглото

Пристрастията към теглото в медицинската среда се проявява по безброй начини, от наличието на зле облечени рокли и претегляне на пациенти на обществени места до погрешно диагностициране на животозастрашаващо заболяване поради неспособността на лекаря да погледне отвъд наднорменото тегло на човека.

След години лекции за теглото и лоши преживявания в лекарските кабинети, много пациенти интернализират това пристрастие и избягват напълно лечение или превантивни грижи, каза Джеймс Зервиос, вицепрезидент по маркетинг и комуникации в Коалицията за действие срещу затлъстяването.

Нече забави мамографията си с 15 години, за да избегне стреса и неудобството от посещението при лекар.

"Уморяваш се да се справяш с това", каза тя. "Уморяваш се от срама и обвиненията, които се натрупват върху теб, и това не помага."

Но по време на Седмицата за грижа за затлъстяването , която приключва в събота, защитници като Zervios и Nece искат да разпространят осведомеността, че затлъстяването не е просто поведенческо заболяване и може да бъде повлияно от генетика, хормони и дори лекарства.

Те също така призовават тези, които имат затлъстяване, да потърсят помощ от доставчиците на здравни услуги въпреки пристрастията към теглото, особено по време на пандемията.

„Насърчаваме хората да помнят, че си заслужават грижата, която заслужават, и не приемайте този вид пристрастия и не се справяйте с него“, каза Зервиос. "Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Следвайте Adrianna Rodriguez в Twitter: @AdriannaUSAT.

Покритието за здраве и безопасност на пациентите в USA TODAY е възможно отчасти чрез безвъзмездна помощ от Фондация Масимо за етика, иновации и конкуренция в здравеопазването. Фондация Масимо не предоставя редакционна информация.

Тригодишната Ава беше постоянно болна. Венците й бяха възпалени и всеки път, когато получаваше ожулване на коляното, това се превръщаше в опасна инфекция.

Нейните родители, Алиша и Джон Лангенхоп, бяха бременни в месеца с третото си дете, когато научиха, че съзвездието от симптоми на Ава води до изключително рядко, наследствено заболяване на белите кръвни клетки, наречено дефицит на левкоцитна адхезия-1. Въпреки че антибиотиците и антивирусните лекарства можеха да удължат живота й, болестта се смяташе за фатална, обикновено преди детската градина.

Основната надежда на Ава, казаха лекарите на Langenhops, е трансплантация на костен мозък от някой, който е подходящ, вероятно брат или сестра.

Двегодишната Оливия беше наследила същата болест като голямата си сестра. Тя също беше хоспитализирана с инфекции.

Бебето в корема на Алисия ще бъде най-голямата надежда на момичетата. Тъй като и двамата родители са носители на рядката генетична мутация, новото бебе, момче, също има 25% шанс да я наследи.

Алиша все още беше в болницата миналия октомври, когато разбраха, че бебето Ландън има мутация. Приблизително по същото време двойката научила за изследователски опит в Калифорния.

Лекарите ще вземат кръвните клетки на всяко дете, ще коригират мутацията и ще ги върнат. Това трябва да бъде трайно решение, с по-малък риск от трансплантацията на костен мозък, защото здравите клетки ще бъдат техни собствени, така че телата им няма да ги отхвърлят като чужди.

Подходът обаче беше изпробван само при едно дете.

Това е типът изследване, достигащо до пациентите почти две десетилетия след като президентът Джордж У. Буш забрани федералното финансиране на изследвания на стволови клетки и 16 години след като жителите на Калифорния одобриха увеличение на данъка върху себе си в подкрепа на изследванията.

Предложение 14 на гласуването във вторник пита дали калифорнийците искат да продължат тази работа, осигурявайки 5,5 милиарда долара за изследване на стволови клетки през следващите три десетилетия.

Стволовите клетки са били използвани за лечение на редки заболявания, като тежка комбинирана имунна недостатъчност, известна още като „болест на момчетата с мехурчета“, и се тестват при по-чести състояния като болестта на Паркинсон, макулна дегенерация, диабет тип 1 и дори сърдечни заболявания.

„Дори ако подгрупа от неща в процес на подготовка върви докрай, това ще промени света за пациентите, които в момента нямат други добри възможности“, каза Шон Морисън, биолог по стволови клетки в Далас.

„Това е ключов момент в тази област“, ​​каза д-р Дийпак Шривастава, президент на институтите Гладстоун, изследователска организация с нестопанска цел, базирана в Сан Франциско. „Можем да почувстваме, че сме в повратна точка, където след години на открития и създаване на основа от знания, най-накрая сме в момент, в който редица подходи достигат до клинични изпитвания.“

Внимавайте за фалшиви лечения

Терапиите със стволови клетки не са напреднали толкова далеч, колкото твърдят някои клиники, предлагащи скъпи лечения.

Инжектирането на стволови клетки в коляното ви, например, не е научно доказано безопасно или ефективно – но някои клиники таксуват хиляди долари за процедурата.

„Има много клиники по света, включително в Съединените щати, които продължават да предлагат на пазара недоказани терапии със стволови клетки“, каза Тимъти Колфийлд, професор по право и обществено здраве в Университета на Алберта в Канада. „Те се възползват от вълнението, което е заобиколило тази област, за да прокарат продукти, които не са подкрепени от добра наука. Всъщност все още няма много терапии със стволови клетки, които очевидно са готови за широко клинично приложение.“

Един от начините да разграничим добрата наука от измамите, каза Морисън, е да погледнем какво е обещано. Всеки, който предлага лечение на различни заболявания с едни и същи "многофункционални" клетки, продава змийско масло, каза той.

Има голямо разнообразие от стволови клетки – ембрионални стволови клетки, индуцирани плурипотентни стволови клетки, соматични клетки и т.н., каза той – и е предизвикателство да се разбере кое да се използва срещу коя болест.

„Всяко заболяване е различен набор от предизвикателства и ние прекарваме години в опити да разработим терапии, които са безопасни и ефективни“, каза Морисън, който председателства комитета за обществена политика на Международното дружество за изследване на стволови клетки, научна организация. „Когато една компания излезе с твърдения за универсална терапия, която може да лекува всичко, това е сигурен знак, че те просто се опитват да ви вземат парите.“

Стволови клетки в Калифорния

Няколко изследователи, интервюирани от USA TODAY, казаха, че държавното финансиране е помогнало за поставянето на Калифорния в челните редици на глобалните изследвания на стволови клетки.

Джордж Дейли, биолог по стволови клетки, който е декан на медицинското училище в Харвард, каза, че завижда на калифорнийските изследователи, които имат достъп до тази чанта с пари.

„Калифорния винаги е била много вълнуващо място за преследване на науката, но преди (финансирането от данъкоплатците) това не беше точно мястото, което е било първото на върха на езика ви като мощна общност за наука за стволови клетки“, той казах. „Но няма начин днес да не е включен в челната тройка.“

Дейли, световен лидер в тази област, каза, че смята, че финансирането е стимулирало ентусиазма за изследване на стволови клетки в по-широк план. „Цялото вълнение около областта на биологията на стволовите клетки е част от причината да виждате лекове за рак и предстоящи лекове за опустошителни заболявания като сърповидноклетъчна анемия“, каза той.

Въпреки че терапията със стволови клетки все още не е измъкнала никого от инвалидната количка, той каза, че продължават важни изследвания, които в крайна сметка могат да преобразят живота на парализираните пациенти. „Ако ни отне повече време, отколкото хората очакваха, това е просто темпото на науката“, каза той.

Изследванията, започнати в Харвардската лаборатория на Дъг Мелтън, може скоро да революционизират лечението на диабет тип 1, каза той, освобождавайки пациентите от необходимостта да си инжектират инсулин ежедневно.

Шривастава, кардиолог, призна, че областта, подкрепена от федерално финансиране, е прекарала повече от десетилетие в преследване на лечения със сърдечни стволови клетки, които никога не са успели, вероятно защото изобщо не са стволови клетки.

Сега неговата лаборатория и други са модифицирали истински стволови клетки в биещи сърдечни клетки, каза той, които един ден трябва да могат да възстановяват тъкан, увредена от инфаркт.

Голямото затруднение в областта, каза Сривастава, е да накарате клетките да узреят напълно в съд. Учените могат да превърнат стволовите клетки в незрели клетки от много различни видове – неврони, сърдечни клетки, клетки на ретината – но те остават в това състояние, подобно на плода.

Биещите сърдечни клетки, получени от стволови клетки, могат да създадат ритъмни смущения, защото те са електрически различни от нормалните, зрели клетки, каза той.

Contents